Am mai zis-o şi cu alte ocazii: sunt masochist. Altfel nu se explică dorinţa mea de a citi, în plin regim alimentar (strict, insipid şi enervant), o carte în care 20 de intelectuali (scriitori, mostly) îşi dezvăluie preferinţele şi amintirile culinare, precum şi unele reţete inedite sau care le-au încântat papilele gustative (era să zic „privirile”, că la mine atât a mai rămas din bucuria de a mânca lucruri mişto).

În fine. Cartea e drăguţă, cuminţică, şi am aflat câteva chestii realmente interesante de la autori (foarte diverşi ca scriitură: Blandiana, Cărtărescu, Djuvara, Adriana Babeţi – care are neamuri în Petid, zona mea, este! – , Grete Tartler, Vlad Zografi, Oana Pellea – ingenuă şi ravisantă, as usual -, Antoaneta Ralian – la fel de vioaie şi cochet-excentrică -, Gabriel Liiceanu – sobru şi, încă o dată, făcând un istoric gastronomic al vieţii lui pre şi post-comunism – , Andrei Pleşu – cu dezarmanta lui sinceritate -, Monica Pillat – edenică, practicând din nou acel nemistificat cult al familiei -, Tania Radu, Marius Chivu, Dan C. Mihăilescu, Brumaru, Adriana Bittel ş.a.). Recunosc că nu m-au interesat atât de mult reţetele din carte (din motivele mai sus arătate), cât poveştile splendide care le însoţeau. Ah, da, voiam să spun ce-am învăţat: multe, de fapt, însă lucrul cel mai important vine de la Neagu Djuvara. El spune că azi lumea înţelege greşit cerinţa larg cunoscută de a bea vinul la temperatura camerei (adică chambré), şi asta pentru că originea acestei reguli nescrise a unei mese corecte provine din Evul mediu. Iar atunci, temperatura din camerele în care se servea masa nu depăşea 16 grade Celsius. Deci „vin la temperatura camerei” înseamnă vin la vreo 16-17 grade, nu la 21, cât avem în casă de obicei. De ţinut minte.

Nu am ce reclamă să facă cărţii. Vă spun doar că e o minunăţie de carte, care are darul să vă facă nu doar curioşi în legătură cu latura asta… domestică a unor oameni pe care-i stimăm din cu totul alte motive, ci şi pentru că asişti în tăcere la un schimb de experienţă, chiar dacă personajele cărţii habar n-au că volumul se poate citi şi într-o astfel de cheie. Cel mai grăitor episod este cel relatat de Vlad Zografi, care se vede pus într-o situaţie tragi-comică: fiind invitat în mod repetat la cină la nişte cunoscuţi şi hotărându-se ca, de fiecare dată, să întoarcă favoarea, e nevoit să inventeze noi şi noi reţete, într-o surdă competiţie despre care nu vorbeşte niciunul dintre meseni, dar pe care toţi o trăiesc cu voluptate. Depăşire şi autodepăşire, cum ar veni.

Am lăsat la final cea mai tare bucată din carte. Dacă vreţi să râdeţi sănătos, cu gura până la urechi, citiţi sketch-ul lui Radu Paraschivescu, Maxine, Francine, Nadine, terrine. Garantez că e o felie de un umor extraordinar, scrisă în stilul care l-a consacrat pe autor: calm, bine dozat, insidios, sugestiv, tot ce vreţi. Este, de departe, cea mai frumoasă povestire din carte. Sigur, după gustul meu. Literar, nu gastronomic.

P.S. Şi asta este cartea cu nr.200 de când am deschis blogul. Nu aplaudaţi. Trebuiau să fie mai multe.

(***, Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete, 288 p., ed. Humanitas, 2012)

Comentarii
 1. fără să aplaud, te felicit. dă-nainte cu tupeu!

 2. danboeriu spune:

  mircea, my friend, tu ai fost primul om care a comentat pe blogul ăsta. era normal să fii prezent şi la aniversară. 🙂 şi-ţi mulţumesc că mi-ai pus tastatura-n brânci şi-ai zis „scrie!”. tu şi komartin sunteţi „vinovaţi” pentru faptul că scriu acum la 4 reviste. n-o să vă iert. 🙂 mulţam fain.

 3. Jovi spune:

  La fel, felicitari…
  Cartea pare interesanta din descrierea ta, desi initial aveam dubii asupra ei. Ma gandeam ca este o noua carte a celor de Humanitas, in dorinta de strange ceva bani, pentru o creatie mult prea minora 😉 Vom trai si o vom citi…

 4. danboeriu spune:

  mulţumesc.

  e incontestabil faptul că editura a urmărit să-şi facă volumul vandabil, care editură nu-şi doreşte aşa ceva? mai ales că humanitas-ul a mai scos astfel de cărţi (cărţile care ne-au făcut oameni, înainte de asta a fost ceva gen „prima mea poveste de dragoste” etc). de fiecare dată i-a salvat tocmai alegerea unor nume tari. adică e minunat, pentru mine, cel puţin, să-i citesc în aceeaşi carte pe ana blandiana, dan c. mihăilescu, cărtărescu, liiceanu, pleşu, djuvara ş.a. nu consider că am fost tras pe sfoară. citeşte-o cu încredere.

 5. dragos c spune:

  vai, ce proiect drăguţ! se va vinde de sărbători, nu vreţi să trimiteţi un text? scrie şi liiceanu, şi pleşu acolo! şi nu trebuie să fie ceva serios!
  sorry, I’ll skip it, this time!

  dar felicitari pentru obstinaţia posturilor, la mai multe!

  • danboeriu spune:

   mulţam.

   nu-ţi prea iese să fii dur, dragoş, degeaba te strofoci. şi cartea chiar e drăguţă, nu trebuie să citim mereu greii, titanii, clasicii ş.a.m.d. cum zicea pleşu: ne place caviarul, dar câteodată ne plac şi cârnaţii de pleşcoi.

 6. Laura Frunza spune:

  Foarte curioasa m-ai facut cu privire la carte, o trec pe lista pentru urmatoarea data cand vine Humanitasul la noi la firma 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s