Triunghi erotico-profesional

Posted: 2011/01/18 in cu cartea pe carte călcând
Etichete:, , , , ,

Ce să mai tura-vura: am avut nevoie de ceva clasic. Şi recursul la Huxley e întotdeauna un lucru bun, fie şi numai pentru faptul că ai posibilitatea, atât cât te ţine cartea, să trăieşti un pic altfel, într-o lume pe care n-o mai poţi atinge, din raţiuni pur temporale. Că doar n-o să mă apuc să mă îmbrac în frac, să studiez fizica şi să vorbesc frumos cu o tipă căreia vreau pur şi simplu să i-o trag. N-are rost efortul.

Bun, n-o lungesc. „Geniul şi zeiţa” e o carte faină, pentru că, cel puţin mie, îmi prezintă o realitate care nu-mi e copletamente străină. Dar despre asta oi vorbi abia în momentul în care mi-oi scrie memoriile şi voi cere, ca Marino, să-mi fie publicate la 5 ani de la deces. Deci mai aveţi ce aştepta. E vorba, în mare, despre un profesor nobelizat, bătrân şi cu o nevastă mai tânără (ah, sfântul clişeu!), care-şi aduce în casă un discipol, pentru a-i împărtăşi din tainele ştiinţei sale. Ce credeţi că se întâmplă? Evident, tânărul (Rivers) se îndrăgosteşte de Katy şi au parte de câteva nopţi de amor, fără ca bătrânul să bănuiască ceva. Resorturile psihologice sunt, de data aceasta, surprinzătoare. Bătrânul joacă un joc de-a boala, ori de câte ori soţia lui e plecată sau abătută. Adică nu-şi poate duce la capăt planurile profesionale decât dacă draga de Kathy e acasă (o şi cheamă, egoist, atunci când aceasta trebuie să vegheze la căpătâiul mamei ei, grav bolnavă) sau dacă e satisfăcută (aici intră John Rivers în acţiune). Fizicianul Maartens nu poate trăi decât dacă e hrănit de prezenţa tonică a nevestei lui. Aceasta, în schimb, pentru că nu poate mereu să fie binedispusă şi, prin asta, să-i alimenteze soţului puterea creatoare, acceptă jocurile erotice ale tânărului John, mulţumită fiind că, astfel, îi redă şi soţului ei vigoarea. Iată o şocantă justificare a adulterului! Nevasta îşi înşală bărbatul tocmai pentru ca acestuia să-i meargă bine. Finalul romanului, tragic, aduce o rezolvare brutală a conflictului: Katy moare într-un accident auto (alături de fiica ei, în secret îndrăgostită de John), iar Maartens îşi va găsi consolarea în braţele unei alte femei, de asemenea mai tânără decât el. Semn că justificarea nobilă a păcatului nu rezistă în timp. Păcatul e păcat. Şi atât.

Un micro-roman foarte adânc, cu subînţelesuri fine, cu intrigă captivantă şi cu substraturi moralizatoare care te pun pe gânduri. Cu toţii simţim nevoia să ne justificăm micimile, măcar comparându-le cu ale altora şi conchizând că nu suntem chiar atât de răi. Însă într-un raport sec al individului cu morala, relativismul izbăvitor al comparaţiei cu alţii n-are nicio noimă. Atât păcatul, cât şi izbăvirea sunt individuale, constituindu-se într-o dureroasă solitudine a greşelii.

Transcriu o bucată din roman, grăitoare pentru reliefarea remuşcărilor care-l cuprind pe John, conştient fiind că şi-a trădat maestrul, dar considerând că a făcut, totuşi, o faptă bună: „Îmi trădasem maestrul; dar dacă n-aş fi făcut-o, maestrul meu probabil ar fi murit. Răul fusese comis; dar din el rezultase un bine enorm. Era un fel de justificare. Pe de altă parte, mi se părea atât de oribil ca harul divin al lui Katy şi viaţa soţului ei să depindă de ceva în mod imanent josnic, atât de complet josnic-murdar-stricat precum nişte trupuri şi satisfacţia lor sexuală! Întregul meu idealism se revolta împotriva acestei idei, şi totuşi ăsta era adevărul.” (p.166)

(Aldous Huxley, Geniul şi zeiţa,  207 p., ed. Polirom, 2009, trad. de Viorica Boitor)

Comentarii
  1. […] Dan Boeriu despre Geniul şi zeiţa, romanul lui Huxley. – AICI. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s