Recunosc că e un haos total în modul în care citesc eu. N-am nicio metodă, niciun plan, niciun grafic. Mă scufund în cărţi, de obicei, aşa cum am mai spus-o, fără nicio logică prestabilită. Nu ştiu dacă e bine. Cert e că, de cele mai multe ori, nu-mi pare rău.
Cum nu mi-a părut rău nici zilele trecute când am vizitat (pentru prima oară după schimbarea sediului) librăria din magazinul Crişul. Cărţile sunt, aici, aranjate într-un mod foarte neprofesionist, volumele aceluiaşi autor nu sunt dispuse în acelaşi loc (deşi sunt publicate la aceeaşi editură), e ca la un joc de cald-rece… Ei, şi în dezordinea aia absolută, l-am găsit pe Philip Roth, cu al său Animal pe moarte.
Ce mai citisem eu de Philip Roth? A trebuit să fac un efort de concentrare ca să-mi aduc aminte de Sânul, o carte mică (la propriu şi îndrăznesc să spun că şi la figurat), o palidă reinventare a metamorfozei kafkiene. Adică, în romanul acela al lui Roth, personajul principal nu se transformă într-un gândac, ci într-un… sân, of course. Mă rog, ciudat, ciudat. Şi nici măcar nu era o satiră! Animal pe moarte e un roman mai serios, foarte bine scris, după umila mea părere (deşi unele pasaje mi s-a părut prost traduse, îmi venea greu să cred că autorul scrisese aşa), însă cu o temă care deja pare banală: legătura amoroasă între un profesor ajuns la bătrâneţe (60-70 de ani) şi o studentă cubaneză, Consuela. N-am crezut că acest laitmotiv al literaturii de oricând şi oriunde mai poate fi surprinzător. Şi totuşi, a fost. A fost o reală plăcere să citesc cartea asta, în vreo 2 ore şi-un pic, că trebuia să-mi fac un ceai pentru calmarea gâtlejului… Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este că nu suferă de metaforizare excesivă, dar nici nu cade în trivial (deşi imaginea bătrânului care linge sângele menstrual al iubitei lui e cam hardcore pentru mine). Autorul menţine în permanenţă un balans între confesiunea abruptă şi misterul izvorât din pudoare. Detaliile care par scabroase au menirea doar de a face istorisirea veridică. Că, până la urmă, cred şi eu că în pragul andropauzei nu mai trebuie să ai ruşine deloc. Bate fierul până-i cald, nu?
Eroina (un fel de lolită mai coaptă şi mai sigură pe propriul potenţial de seducţie) se îmbolnăveşte de cancer, la un moment dat, iar imaginea senzuală a unei femei rase în cap, care pozează pentru ultima oară unui amant în vârstă creează o atmosferă foarte intimă, unde sexualitatea şi proximitatea morţii fac un tablou răvăşitor. Finalul e oarecum deschis, dar, as usual, nu vi-l dezvălui.
Un plus e şi faptul că romanul e foarte viu, relatat la persoana întâi (profesorul), cu multe elemente de oralitate. Cam ca la Ion Creangă, da` fără pupăză.
(Philip Roth, Animal pe moarte, ed. Polirom, 2006)
păi cum fără pupăză?! consuela ce păzea? :))
musai să citesc şi eu un roth.
sună bine! 🙂
@ Mircea
Păi nu ştiu ce păzea… Cred că scorbura cu ouă, nu? Dacă citeşti vreun Roth şi-ţi place, bagă-mi şi mie un rând, că poate I’ll follow u (cum am făcut şi cu plaja lu` McEwan)! 🙂
@ Monica
Sună chiar binişor! Mie mi-a plăcut. Poate o să devin şi eu un bătrân libidinos, cu monoclu şi gânduri descheiate… 🙂
Da, mai bine cu monoclu decât fără… hehe
Acuma, pe bune, m-ai convins s-o citesc si eu rapid. thx!
Păi asta e şi ideea blogului ăstuia: să conving oamenii să citească ce citesc eu… :))
ah..o sa o cumpar…sa vad-m-ai facut curioasa-un pic un pic imi aduce aminte cu o carte…amintirile lui lulu-si cu un film ecranizat recent-cu penelope cruz si sir ben kingsley in elegy
Nu ştiu nimic despre filmul ăla. E drept că la capitolul noutăţi cinematografice am rămas undeva foarte în urmă. Încă mă mai uit la seria Indiana Jones pe DVD şi nu mă satur! 🙂
Sunt prost.
Să-ţi fie de bine! 🙂
Ete ca am gasit un cititor cu blog, cu liste, cu recenzii… Ma bag si eu in seama pe aici… Roth scrie bine de tot, autentic… mi-a placut la nebunie Animal pe moarte, desi, trebuie sa recunosc, dupa primele 30 de pagini era sa renunt… desfasurarea lui in forta apare in a doua jumatate a cartii, nu stiu daca a avut o strategie in sensul asta sau nu… Am citit cartea asta imediat dupa Femei de Bukovski ( ia sa vad daca o ai in lista cartilor citite, daca nu ai citit-o, musai s-o citesti urgent)… Bukowski e nitelus cam trivial, mai dintr-o bucata, dar umorul lui m-a facut sa-i trec cu vederea anumite derapaje. Elegy e ecranizarea chiar a cartii lui Roth.
nu-mi place bukowski. am citit factotum şi, dacă restul cărţilor lui arată/sună la fel, m-am lămurit. nici după palahniuk nu mă dau în vânt, dacă e să vorbim despre scriitori prizaţi bine şi care mie nu-mi spun mare lucru.
Eu n-am citit factotum, nici nu o am, mai am in biblioteca „Sunca cu paine”, dar nu stiu cand o sa-i vina randul la citit. De-asta nu pot sa spun daca cele doua carti au ceva in comun, in afara de autor.
Palahniuk sta la mine pe rafturi cu vreo 3 carti, am citit doar „Sufocare”, stii cum e, chestie de gust, n-am cazut pe spate nici eu. De regula ma prind in jocul scriitorilor care au un stil literar fascinant, actiunea ma intereseaza mai putin. Imi plac cartile scrise „bine”. Sunt atat de multi scriitori laudati, „prizati bine” cum zici tu, si m-am cam dus si eu cu sacul la pomul laudat, de multe ori laudat degeaba.
Nici nu mai stiu dupa ce criterii sa cumpar carti, sa citesc. A devenit totul o loterie, plus ca ce-mi place mie tie poate sa-ti provoace sila si viceversa.
Acum citesc o nobelista, Toni Morrison, ‘Iubire”. Da, are un stil care imi place, simt ca nu-mi pierd vremea cu ea.